Wedstrijdverslag Heren 1 – Volendam 1

Verslag van de wedstrijd in de Vang tussen Heren 1 en Volendam 1 op 3 oktober 2014.

Afgelopen vrijdag was voor Heren 1 de eerste wedstrijd van het seizoen die voor de stand zou meetellen. In de Vang op onze oude vertrouwde tijd, kwart voor acht, tegen het erg verjongde eerste team van Volendam.

Dezelfde spelers als bij de vorige wedstrijd waren aanwezig. Alleen sluipschutter Maarten Groot was wederom niet aanwezig en Thijs de Kort kwam rechtstreeks vanaf Texel en was daardoor iets later. De scheidsrechters hadden er zin in en klokslag 19:45 werd de bal omhoog gegooid voor de tip-off.
Starters waren: PG Armand Visser, SG Ali Kizil, SF Alexander de Hen, PF Wytse Teerling, C Christian van den Heuvel.

De sprongbal werd door de scheidsrechter opgegooid en werd ook deze wedstrijd gelijk verloren, maar of dat voor de volledige wedstrijd ook zou gelden zouden we gaan meemaken. Het vroege tijdstip heeft vaak geen gunstige uitwerking op beide spelende teams en ook deze avond was dat zo. De eerste punten werden pas in de derde minuut op het sheet en scorebord genoteerd. Pas de vijfde poging van een vrije worp van Volendam zorgde voor een 0-1 score, die gelijk gevolgd werd door het eerste geraakte schot van de wedstrijd, ook door Volendam, 0 – 3. Ali had al snel zijn 2e fout te pakken en werd vervangen door Richard, maar pas na een time-out van de Windmills kwamen ook wij in de 4e minuut op het scorebord terecht door een score van Armand. Chris vond het nodig het heft in eigen handen te nemen en scoorde de komende 3 minuten eigenhandig 8 punten achter elkaar, alleen Frank scoorde tussendoor nog een vrije-worp. Stand na 7 minuten: 11 – 8. Frank had de smaak te pakken en scoorde nog 2 keer. Armand deed z’n best, en gooide er nog 1 in, maar van de vrije-worplijn was hij minder gelukkig, geen van de pogingen wilde er in. Eindstand eerste kwart. 17-11

Het tweede kwart begon met de nodige 3-punts pogingen De schoten wilde allemaal nog niet vallen en scores werden dan ook niet genoteerd. Door 3 offensieve rebounds in de eerste 2 minuten zorgden Ali (1) en Wytse (2) ervoor dat er nog meer pogingen gedaan konden worden zonder tussenkomst van de tegenstander. Ali beloonde zichzelf voor zijn inzet, door de eerste score van de Windmills in het tweede kwart na drie minuten voor zijn rekening te nemen. Toen wij begonnen te scoren, begon Volendam ook gelijk schoten te raken. Volendam was dit kwart wat efficiënter. Dit zorgde ervoor dat, ondanks dat Ali dit kwart nog 2 keer zou scoren, en ook Thijs zijn eerste punten van de wedstrijd liet noteren, dat Volendam terug kwam in de wedstrijd. Zelfs een drie-punter van center Frank, om de schotklok te verslaan, kon niet voorkomen dat het tweede kwart werd verloren met 11 – 16. Stand na 2 kwarten 28 – 27.

In tegenstelling tot de vorige wedstrijd, kwamen we het derde kwart veel beter voor de dag. De ‘ defensive-effort’ (verdedigende intensiteit) lag een paar tandjes hoger en ook in de aanval was meer activiteit aanwezig waardoor er betere schoten genomen konden worden. Volendam begon het kwart met een rake drie-punter van hun nummer 8, die onorthodox alles via het bord (meestal raak) schoot. Dit was het enige wat Volendam de eerste 6 minuten van het derde kwart qua score liet noteren. Het spel van de heren van the Windmills liep als een trein.Thijs scoorde 6 punten achter elkaar, gevolgd door 2 drie-punters van Armand. Thijs nam het hierna weer even over met een ‘ Three-point play’ (score + bonus vrije-worp), waarna ook ‘ de chopper’ nog een voor drie punten tellende duit in het zakje deed. Een 18 – 3 run, voordat Volendam weer wist te scoren en de stand op het bord 46 – 32 aangaf. Thijs en Alexander waren nog niet klaar. Thijs gooide er nog een bal in en ook Alexander raakte nog een schot van achter de driepunts-lijn. Volendam deed nu echter gewoon weer mee en scoorde ook een paar keer. Ook schroefde Volendam de defensieve intensiteit op naar een hoger/agressiever niveau, en maakte het op alle manier moeilijk om de tegenstander in het spel te laten. Veel persoonlijke fouten van Volendam was dan ook het resultaat, maar dit worp wel zijn vruchten af, voor Volendam tenminste. De laatste 3 minuten werden er maar 3 punten gescoord door de Windmills waarvan 1 uit 7 vrije worpen, en een score van Frank om het kwart af te sluiten. Uiteindelijk toch een goed kwart, gewonnen met 26-12. Stand op het bord 54 – 39. Een stand die niet meer weggegeven zou mogen worden… Zou je toch denken…

Het laatste kwart zou echter niet helemaal lopen zoals gehoopt en verwacht. Volendam hield de defensieve agressiviteit vol en de vrije-worp problemen van de Windmills hielden aan. Zou het dan toch nog spannend worden?
In de eerste 7 minuten van het vierde kwart kon er maar 1 geraakte doelpoging van de Windmills geregistreerd worden: Wytse in de eerste minuut. De rest van die minuten genoeg doelpogingen, maar niets ging raak. Van de vrije-worp lijn (charity-stripe voor intimi) werden slechts 3 van de 8 gouden kansen op ‘gratis’ punten verzilverd. Volendam ging echter goed door op de ingeslagen weg en zorgde er, vooral nummer 8, voor dat het scorebord een score aangaf die duidelijk maakte dat de wedstrijd nog lang niet gespeeld was. 59 – 57. De Windmills was op ruwe wijze wakker geschud, Alexander en Chris wreven het zand uit de ogen en zorgen voor een score per persoon dat Volendam geen voorsprong kreeg. Met nog een kleine 2 minuten te gaan, en de score 63-61, kreeg Armand de mogelijkheid om zijn tot nu toe lage vrije-worp percentage op te schroeven en als captain zijn team, en de 2 punten, uit het vuur te slepen. Van de 6 vrije-worpen, raakte hij er nu wel 5. Twee scores van Volendam bracht de score op 68 – 65. Ali en vervolgens Armand kregen de kans om de wedstrijd op slot te gooien met 2 vrije worpen per persoon. Geen van de pogingen gingen raak, waardoor Volendam toch in de laatste seconde nog met wanhoops-driepunter gelijk zou kunnen komen. Gelukkig was die ene overgebleven seconde toch net te weinig voor Volendam om een goed schot te lossen. Na een toch nog zeer spannende eindfase, kon toch de ‘ W’ genoteerd worden. Kwart 14-26. Eindstand 68 – 65

Al met al een wedstrijd om redelijk snel te vergeten. Zelfs 2 vrije worpen die als Airball genoteerd konden worden is iets wat je niet vaak ziet. Ik denk dat we uit mogen gaan van een incident. Er waren wat goede momenten, maar door een beter vrije-worp percentage hadden we het onszelf een stuk makkelijker kunnen maken. Ondanks alles hebben we de 2 punten binnen gehaald. Op naar de volgende!

‘ Uitblinkers’ van de wedstrijd:

Armand Visser 16 punten, 7 rebounds, 5 assists
Thijs de Kort 13 punten (60%), 1 assist
Ali 7 punten, 10 rebounds

Honorable mention:
Wytse 2 charges (of toch 1?)
Chopper weer 75%

Volledige statistieken:
Stats_03102014_H1_Volendam1

Statistieken bijgehouden door Alexander, Richard en Lance.
Verslag geschreven door Lance.