Wedstrijdverslag oefenwedstrijd U22 – Flashing Heiloo U20

Verslag van Oefenwedstrijd tussen Flashing Heiloo U20 en U22 op 30 augustus 2014

Na een aantal pompende hiphop liederen als ’inschietmuziek’ en de laatste peptalks van assistent-coach David en hoofdcoach Vincent was het tijd geworden om de eerste punten te scoren van het seizoen. Na vijf (!) offensieve rebounds in één aanval was het dan gelukt om die eerste punten te maken. Al snel liep de score, door zeer dynamische uitbraken (fast-breaks) en door ijzerharde defensie uit naar een 10-2 stand in het voordeel van de jongens uit Zaandam. Wat betreft de aanval ging het in deze eerste minuten uitstekend, maar de verdedigende activiteiten mogen niet worden onderschat. Een aantal slimme steals en verdedigende rebounds (Mahmdouh Taha had hier een groot aandeel in) zorgden ervoor dat die snelle omschakelingen gemaakt konden worden. En daar heb je met spelers als Samuel Debesai, Luis Da Graca, Dimitri De Jong-Boers en Denzell Denneboom een krachtig wapen mee. Door de grote kwantiteit aan spelers van de u22 moet er veel gerouleerd worden met spelers. Maar na tal van wissels gingen de Windmills vrolijk door met o.a. Maurits Tepaske, Okan Ince, Kariem Abozyid en Gillian Sandikrama, die de snelle omzettingen voortzetten. Maurice Ten Hoope bracht nog een extra dimensie aan het spel door de basketbal-technisch ver ontwikkelde acties (door menig basketbalclub ingezien), waarvan helaas de afrondingen het dikwijls moesten laten afweten. Uiteindelijk was na het eerste kwart de stand 15-7 voor de Windmills.

Flashing Heiloo kwam echter steeds dichterbij. Het tij sloeg niet zozeer om, maar ze kwamen wel steeds meer in de wedstrijd. Naar alle waarschijnlijkheid door een tactische wijziging van de coach van Flashing. Vooral de defensie stelde zich beter op vanaf het tweede kwart. Dat de stand slechts 15-7 was na het eerste kwart had te maken met het missen van vele schoten. De kansen werden echter wel gecreëerd, de afrondingen ontbraken. In het tweede kwart werd het dus steeds moeilijker kansen te creëren door een beter opgestelde verdediging van Flashing. Gedurende het tweede kwart kwam Flashing steeds dichterbij een gelijkspel. Zowel door een steeds groter wordende geloof van Flashing dat zich omzette tot beter spel, als de verzwakkende, zeer slappe, verdediging van de Windmills. De scherpte leek steeds verder weg te zoeken.

De tweede helft werd eigenlijk hetzelfde verhaal als het tweede kwart. Het ontbrak de Windmills louter aan scherpte. Vele schoten ketsten net af van de basket en in de verdediging leken de meesten zich niet in het hoofd de halen helpside te roepen of ook maar iets uit te voeren als een teamgenoot zich in problemen bevond. Hierdoor kwam Flashing dan toch echt zeer dichtbij, met een gelijke stand en later een voorsprong voor Flashing als gevolg. Maurice Ten Hoope en Dimitri De Jong-Boers probeerden veelvuldig de bal in het netje te krijgen, maar het geluk was er simpelweg niet. Noch Mahmdouh Taha, noch zijn kleinere broertje Ahmed Taha, lukten het vaak te scoren. Zelfs een aantal lay-ups konden niet geteld worden.

De wedstrijd werd uiteindelijk met 43-36 verloren in het nadeel van de Windmills. Potentie om kampioen te worden dit seizoen is er zeker wel. Dat was te zien aan het vurige begin. Er moet echter meer structuur en meer ideeën in het spel komen. Dat is iets dat tijd nodig heeft en waar de coaches vast en zeker aan zullen werken.

Verslag geschreven door Yorrick.